Terugblik Lean in de praktijk (april-mei) – waardestroomanalyse
15 juni 2018 
in Blog

Terugblik Lean in de praktijk (april-mei) – waardestroomanalyse

“Begin bij het begin en zoek uit wat het echte probleem is. Op die manier kun je waarde toevoegen. “ aldus een van de deelnemers aan de training Lean Basis voor de eerstelijnsgezondheidszorg. Op 26 april en 17 mei organiseerde Roset voor een tweede groep enthousiaste deelnemers een praktische workshop waardestroomanalyse.

De acht deelnemers gebruikten de Lean methode waardestroomanalyse voor hun eigen proces. Deze processen wisselden onder meer van ‘telefonisch storen van de huisarts door de doktersassistente’, ‘plannen van spreekuur doktersassistente’ tot ‘zorgen dat bestelde goederen op de juiste afdeling komen’. Leerzaam is dat je het proces uit elkaar haalt en in kleine stapjes doet. Dat geeft zicht op welke processtappen er zijn en wie allemaal betrokken zijn. Een van de deelnemers vat haar positieve ervaring samen met: “Dat je door een klein stukje van je organisatie door te lichten en uit te vergroten inzicht krijgt in de verspillingen en hoe deze op te lossen.” In de online leeromgeving leerden de deelnemers zelfstandig de theorie van Lean basis.

Roset biedt de training Lean Basis voor de eerstelijnsgezondheidszorg twee keer per jaar aan voor professionals werkzaam in de zorg in Twente. Op die manier raken professionals bekend met de Lean methode en kunnen zij hun eigen processen verbeteren. De training bestaat uit een online leeromgeving en twee praktische workshops waardestroomanalyse van elk vier uur. De onlinetraining en de workshops kunnen ook op maat voor zorgorganisaties worden ingericht.

Wilt u meer informatie over Lean basis voor de eerstelijnsgezondheidszorg? Neem dan contact op met Peter Nijhof via p.nijhof@roset-twente.nl.

Over de schrijver
“Het liefst help ik zorgorganisaties die met ambitie en met overtuiging meer gezondheid, vitaliteit, patiëntwaarde en welzijn willen realiseren. Hieraan bijdragen: Dát is mijn missie.” Wyco is directeur van Roset, ArtsOnline en eveneens werkzaam als adviseur. Hij is praktiserend fysiotherapeut geweest en studeerde bedrijfskunde. In 2015 heeft hij zijn Executive Master of Health Administration (MHA/MSc) TIAS aan de Tilburg ‘University’ afgesloten. Naast het begeleiden van innovatie - en verandertrajecten in zorgketens richt hij zich op kennisontwikkeling en onderzoek naar de effecten van leefstijlinterventies en de interne en externe kennisbranding binnen Roset en ArtsOnline.
Reactie plaatsen