De toekomst van de farmacie in Twente

Interview met Lisette Darman-Knuif, Voorzitter van de Twentse Apothekers Organisatie (TAO-ua)

De openbare farmacie in Twente staat voor grote uitdagingen én kansen. Lisette Darman-Knuif, voorzitter van de Twentse Apothekers Organisatie (TAO-ua), deelt haar visie op belangrijke thema’s zoals geneesmiddelentekorten, vernieuwende bekostigingsmodellen en regionale samenwerking. De TAO-ua werkt hard aan toekomstbestendige en patiëntgerichte apotheekzorg, met ondersteuning van organisaties zoals Roset.

Geneesmiddelentekorten en wetgeving
De voortdurende schaarste aan medicijnen vormt één van de grootste uitdagingen. De recente uitspraak van de Raad van State, die de import van medicijnen uit het buitenland verbiedt, heeft de kwetsbaarheid van de geneesmiddelvoorziening in Nederland blootgelegd. Darman-Knuif benadrukt dat apothekers als geneesmiddel experts creatief moeten zijn in het vinden van alternatieven, vaak in goed overleg met voorschrijvers. Dit proces legt extra druk op apotheken, maar is essentieel om de continuïteit van zorg te waarborgen. In Twente en binnen TAO-ua is hiervoor een werkgroep van apothekers opgericht om in voorkomende gevallen proactief op te treden en zo te kunnen borgen dat patiënten hun behandeling niet hoeven te onderbreken.   

Nieuwe bekostiging: weg met de volumeprikkel
Het huidige bekostigingsmodel, waarbij apotheken worden betaald per verstrekte medicatie, legt een ongewenste focus op volume. In Twente wordt nu een pilot opgezet met zorgverzekeraar Menzis, waarbij deelnemende apothekers een vast garantiebedrag ontvangen. Doordat het bedrag vast staat en minder afhankelijk is van het aantal verstrekkingen, wordt de volumeprikkel geëlimineerd. Daarnaast is de verwachting, dat deze nieuwe bekostiging zorgt voor het wegnemen van drempels die nu worden ervaren in het anders inrichten van apotheekzorg. Dit biedt kansen om het accent meer te leggen op zorgverlening in plaats van de apotheker als logistieke dienstverlener. Als je bijvoorbeeld het verstrekken van medicatie op een andere manier inricht en waar mogelijk digitaal ondersteund, ontstaat meer ruimte voor andere zorgtaken waar steeds meer behoefte aan is. Dit stelt apotheken in staat meer tijd te besteden aan bijvoorbeeld medicatiebeoordelingen, consultvoering bij chronische zorg, het voeren van medicijngesprekken na een ziekenhuisopname en het begeleiden van patiënten bij afbouwen van medicijnen. Hiermee kan ook de huisarts ontlast worden (uiteraard in goede samenspraak).

Apotheker als laagdrempelige zorgverlener
Apothekers zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor zorgvragen. Patiënten kunnen zonder afspraak terecht voor advies over bijwerkingen, medicijngebruik of zelfzorgvragen zoals hooikoorts. Deze toegankelijkheid ontlast de huisartsen en versterkt de rol van apotheken in de eerstelijnszorg. Daarnaast wordt gewerkt aan digitale oplossingen, zoals online consulten en digitale voorlichting, om de zorg nog efficiënter te maken.

Regionale samenwerking en innovatie
De TAO-ua speelt een sleutelrol in het versterken van de samenwerking binnen de eerstelijnszorg in Twente. Het regioplan en de visie eerstelijnszorg richt zich op betere afstemming tussen zorgdisciplines zoals apothekers, huisartsen en paramedici. Digitalisering speelt hierin een belangrijke rol, met projecten zoals de Digitale Regionale Zorg Transformatie Twente Plus (DRZT+), die beschikbaarheid van gegevens vergroot, administratieve druk van zorgverleners verminderd en de kwaliteit van zorg verbeterd. Darman-Knuif benadrukt dat samenwerking met andere zorgverleners in de regio essentieel is, om de kwaliteit van zorg gelijk te houden met de beperkte menskracht nu en in de toekomst. Dit regionale model versterkt de efficiëntie en toegankelijkheid van de zorg.

Toekomstperspectief: efficiëntere en patiëntgerichtere zorg
De Twentse farmacie maakt een transitie door naar een model waarin zorgverlening en innovatie centraal staan. Bekostigingsmodellen die de focus op volume vervangen door patiëntgerichte vergoedingen, digitale innovaties en nauwe samenwerking tussen zorgverleners, helpen deze transformatie vorm te geven. Apotheken in Twente zetten daarmee een belangrijke stap richting efficiëntere en betaalbare zorg waarin de patiënt centraal staat.

De belangrijke rol van Roset
In deze zorgtransformatie speelt Roset een onmisbare rol. Als neutrale organisatie brengt Roset zorgdisciplines samen en ondersteunt het bij het opzetten van innovatieve projecten. Dit sluit aan bij de doelstellingen van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Darman-Knuif benadrukt: “Roset biedt niet alleen ondersteuning bij het uitwerken van projecten, maar heeft ook de functie om zorgverleners te verbinden en organisaties te versterken”. Dit helpt ons om de zorg in Twente toekomstbestendig te maken.”

Conclusie
Met een duidelijke visie, innovatieve aanpak en sterke regionale samenwerking, transformeren de apotheken in Twente naar zorgverleners die meer doen dan alleen medicijnen verstrekken. Ondersteund door partners zoals Roset, werken zij aan toegankelijke, efficiënte en patiëntgerichte zorg die klaar is voor de toekomst.