Samen werken aan betere artrosezorg in Twente: één plan, één pad
Stel je voor dat de behandeling van artrose in Twente niet alleen voorspelbaarder en efficiënter wordt, maar ook vriendelijker en duidelijker voor de patiënt. Precies dat is de ambitie van Roset en TFO (Twentse Fysiotherapie Organisatie), die samen met zorgverleners in de regio werken aan het veelbelovende project TFO Zorgpad Knie/Heup (ook wel Zorgpad Artrose genoemd).
Van richtlijn naar regionale kans
Patiënten met knie- en heupartrose worden op dit moment soms te vroeg of juist te laat naar een orthopeed doorverwezen, of er worden onnodig röntgenfoto’s gemaakt om artrose vast te stellen. De landelijke richtlijn voor knie- en heupartrose biedt al jaren een stevig fundament, maar de uitdaging én kans ligt in de vertaling naar de dagelijkse praktijk. Het Zorgpad Artrose biedt daarom een eenduidige aanpak (geheel in lijn met de versterking van regionale samenwerking uit het IZA), zodat huisartsen en fysiotherapeuten dezelfde route gaan volgen: één lijn, één plan, afgestemd op de patiënt.”
Pilot Haaksbergen
In Haaksbergen is reeds succesvol geëxperimenteerd met een oplossing: een zorgpad dat de landelijke richtlijn vertaalt naar heldere, regionale samenwerkingsafspraken. Daaruit bleek dat minder behandelingen nodig waren dan normaal vergoed worden (gemiddeld 8 in plaats van 12) en dat het aantal röntgenverwijzingen daalde. En misschien nog belangrijker: doordat de primaire zorgverleners (huisarts en fysiotherapeut) een eenduidige aanpak hadden, wist de patiënt waar hij aan toe was.
Eén ingang, gedeelde aanpak
Het Twentse Zorgpad Artrose maakt optimaal gebruik van bestaande expertise in de regio. Alle patiënten met (vermoeden van) artrose starten hun traject bij de fysiotherapeut of huisarts, die volgens duidelijke kaders een behandelplan opstelt. Door nauwe samenwerking tussen huisartsen, fysiotherapeuten en apothekers ontstaat een soepele, afgestemde behandeling volgens de stepped-care methode. Hierbij ligt de focus op een conservatieve behandeling waarbij het vergroten van het zelfmanagement van de patiënt centraal staat in de omgang met pijn en beweging. Er wordt uiteraard op het juiste moment naar de tweedelijn doorverwezen. Voor de patiënt betekent dit dat verwachtingen duidelijk zijn met als gevolg minder zoeken naar alternatieven (of shoppen) en meer vertrouwen.
Een toekomstgerichte stap
De verwachte toename van mensen met artrose (de verwachting van het RIVM is dat het aantal mensen dat artrose heeft toeneemt van 1,6 miljoen in 2022 naar 3 miljoen in 20501 – onder andere door vergrijzing en leefstijl), vraagt om juist nu de zorg slimmer en toekomstbestendig te organiseren. Hiermee voorkom je dat in de toekomst de eerstelijnszorg overbelast wordt. Het zorgpad helpt daarbij.
De verbindende rol van Roset
Als verbindende schakel in de eerstelijnszorg brengt Roset partijen samen en stimuleert samenwerking. In de voorbereidingsfase van dit project faciliteren wij de samenwerking, dragen wij zorg voor het projectmanagement en stellen wij het projectplan op. Het uiteindelijke doel is om ervoor te zorgen dat het zorgpad breed gedragen zal worden.
Samen sterker: voordelen voor iedereen
Een goed georganiseerd zorgpad levert duidelijke voordelen op. Een betere samenwerking zorgt ervoor dat zorgverleners elkaar kunnen versterken, maar ook dat patiënten beter weten waar ze aan toe zijn en de kwaliteit van de behandelingen ook beter wordt.
Meer weten of meedenken over dit Twentse Zorgpad Artrose? Neem contact met ons op.
*1 Lees het artikel van de RIVM hier: https://www.rivm.nl/nieuws/in-2050-verdubbeling-aantal-mensen-met-dementie-en-artrose