Stichting TOP: samen sterker voor de paramedische zorg in Twente

Met de oprichting van stichting Twentse Organisatie Paramedie (TOP) in juni vorig jaar is een belangrijke stap gezet in de versterking van de paramedische zorg in Twente. De stichting fungeert als aanspreekpunt voor verschillende paramedische beroepsgroepen en is ondertussen een serieuze partner voor onder meer de Twentse Koers, Twente Beter en de samenwerkingsstructuur Versterken eerste lijn vanuit de visie eerstelijnszorg 2030. Medio januari heeft een nieuw bestuur het stokje overgenomen van de initiële oprichters Kees Smelt en Miranda Kienhuis. Wat begon als een monodisciplinaire samenwerking in het programma Organisatiegraad groeide uit tot een breder netwerk met inmiddels vijf paramedische disciplines onder één paraplu.

Voor dit interview spraken we met Peter Nijhof, adviseur van Roset en het bestuur van Stichting TOP (op de foto van links naar rechts), bestaande uit:

  • Algemeen bestuurslid: Maaike Aarnink (Diëtist in Twente)
  • Penningmeester: Marieke Beens (Oefentherapeuten Twente)
  • Voorzitter: Marleen Meijer-Dijkstra (Twentse Fysiotherapeuten Organisatie)
  • Secretaris: Galina Schouten (Logopedisten in Netwerk Twente)
  • Algemeen bestuurslid: Sonja Kluin (Twentse Organisatie Ergotherapie)

Ontwikkeling van TOP
De ontwikkeling van stichting TOP komt voort uit het landelijke programma Organisatiegraad Paramedische Zorg en sluit aan bij de Visie Eerstelijnszorg 2030, waarin een sterke regionale samenwerking wordt gestimuleerd. De monodisciplinaire paramedische beroepsverenigingen leveren allemaal een vertegenwoordiger voor het bestuur van stichting TOP om zo gezamenlijk regionaal aanspreekbaar te zijn en bijvoorbeeld zorg te contracteren. Bij de contractering van de GLI werd vorig jaar nog gebruik gemaakt van de bestaande structuur van de Twentse Fysiotherapeuten Organisatie (TFO). Inmiddels heeft Stichting TOP een eigen organisatie en identiteit opgebouwd en is zij klaar om de GLI komend jaar zelf te contracteren. De verwachting is dat andere zorgtrajecten snel zullen volgen, denk aan Valpreventie.

Met vertrouwen bouwen aan de toekomst
Om aan te kunnen sluiten bij stichting TOP moesten een aantal beroepsgroepen zich nog verenigen en dat begint bij het opbouwen van vertrouwen. Zo vertelt Galina Schouten (logopedisten): “Samenwerking binnen een beroepsgroep is niet vanzelfsprekend. Je bent tenslotte eigenlijk ook elkaars concurrent. Daarom is er in onze vereniging voor gekozen om alle praktijken één stem te geven, ongeacht de grootte van de praktijk. Hierdoor ontstond onderling vertrouwen.” Marieke Beens (oefentherapeuten) vult aan: “Het is wel een uitdaging om je achterban mee te krijgen, maar nu TOP meer vorm krijgt kunnen we beter uitleggen wat we doen en waarom het belangrijk is.”Onze beroepsgroep is klein”, schetst Sonja Kluin (ergotherapeuten): “Zonder TOP zouden we geen stem hebben gehad in regionale ontwikkelingen. Nu wel omdat er met TOP één aanspreekpunt is.” 

Roset als aanjager en verbinder
Stichting Roset heeft een belangrijke rol gespeeld in deze ontwikkeling. Niet alleen door te helpen bij het opzetten van de beroepsverenigingen, maar ook door de paramedici te begeleiden in hun nieuwe rol aan de beleidstafels. “Paramedici zijn vooral bezig met hun praktijk. Dat is al een dagtaak,” zegt Peter Nijhof van Roset. “Wij helpen hen niet alleen te organiseren, maar ook in het bouwen naar een robuust samenwerkingsverband, die de afspraken die zij aangaat kan waarmaken. 

Kansen voor de paramedische zorg
Dankzij Stichting TOP is de paramedische zorg in Twente zichtbaarder dan ooit. De stichting is gesprekspartner bij thema’s als de GLI en valpreventie, en dat opent deuren naar toekomstige betrokkenheid bij bijvoorbeeld artrose, kinder-GLI en andere innovatieve zorgtrajecten. Voor Maaike Aarnink (diëtisten) is de meerwaarde van multidisciplinaire samenwerking duidelijk: “Wij zijn al jaren gewend om samen te werken, maar met TOP kunnen we dat nu paramedie-breed doen. Dat biedt nieuwe kansen.” Marleen Meijer-Dijkstra (fysiotherapeuten) ziet dat de positie van de paramedie verandert: “We worden steeds vaker benaderd door andere partijen, wat betekent dat we serieus genomen worden. Het is nu zaak om door te groeien, verder te professionaliseren en ervoor te zorgen dat paramedici een blijvende stem krijgen in de zorgontwikkeling.” Doordat de zorgverzekeraar weet dat TOP kwaliteit en dekking organiseert, ontstaan er betere afspraken – én betere tarieven voor de aangesloten zorgaanbieders.

De bestuursleden combineren hun inzet voor TOP met hun dagelijkse praktijkvoering. Dat vraagt veel tijd en energie. Hoewel daar (nog) geen passende vergoeding tegenover staat, is de motivatie groot. Ondanks dat structurele financiering pas vanaf 2027 verwacht wordt, laat Stichting TOP nu al zien wat samenwerking kan opleveren. De kunst is nu om zorgvuldig te bepalen aan welke tafels TOP wil of moet zitten – en waar niet – om de beschikbare tijd en inzet zo effectief mogelijk in te zetten. Dat biedt kansen om de paramedische sector echt op de kaart te zetten. De mogelijkheid om daar een steentje aan bij te dragen – door actief mee te bouwen aan samenwerking en vernieuwing – geeft de bestuursleden enorm veel energie. Samen werken zij aan een stevig fundament voor de paramedische zorg in Twente, nu en in de toekomst.

 Link naar eerder verschenen artikelen:
Regionaal paramedisch platform in Twente opgericht: https://roset-twente.nl/regionaal-paramedisch-platform-in-twente-opgericht/

Bekijk ook de website van Stichting TOP: https://www.top-paramedie.nl