Zorgnetwerk Zenderen
Hoe kunnen we de zorg in Twente toekomstbestendig maken met de burger als centraal vertrekpunt?
Het zorgnetwerk Zenderen is een samenwerking tussen verschillende zorgpartijen in Twente. De samenwerking heeft kenmerken van een netwerkorganisatie. Er is geen hiërarchische structuur en samenwerking ontstaat op het snijvlak van gezamenlijke onderwerpen en belangen. Op deze webpagina leest u meer over de huidige taak en functie van het zorgnetwerk, over ontstaan en ontwikkeling en de projecten in het zorgnetwerk Zenderen.
Ontstaan en ontwikkeling
In 2013 nam de huisartsenkring Twente het initiatief tot een aantal regionale bijeenkomsten over toekomstbestendige zorg in de regio Twente. Samen met verschillende zorgorganisaties leidde dit tot het ontstaan van het samenwerkingsinitiatief ‘Zenderen’; later het Zorgnetwerk Zenderen genoemd. Voor ieder thema waaraan partijen gezamenlijk invulling wilden geven, werd een bestuurlijke themagroep ingesteld. De volgende vijf bestuurlijke themastuurgroepen werden benoemd:
- Samenwerking 1e & 2e lijn
- Spoedzorg
- Ouderenzorg
- Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
- Jeugdgezondheidszorg (JGZ)
Zorgpartners
Het aantal partners van Zenderen is de afgelopen drie jaar meer dan verdubbeld. Zorgnetwerk Zenderen begon in 2012 met een kleinschalige conferentie en netwerkbijeenkomst in het plaatsje Zenderen met ongeveer 50 deelnemers. Deze conferentie werd geïnitieerd door de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) Kring Twente. In oktober 2015 vond de derde netwerkbijeenkomst plaats, waaraan meer dan 100 zorgbestuurders en zorgverleners deelnamen vanuit verschillende gebieden van de gezondheidszorg, waaronder gemeenten, de VVT-sector, GGZ-professionals en acute zorgverleners. Wilt u meer weten over de geschiedenis van Zenderen? Klik dan hier.
Momenteel heeft Zorgnetwerk Zenderen de volgende 18 partners in Twente:
- Acute Zorg Euregio
- Ambulance Oost
- De 14 Twentse gemeenten (Samen14)
- Dimence
- Federatie Eerstelijnszorg Almelo (FEA)
- GGD Twente
- Spoedpost Huisartsen Twente (SHT)
- Landelijke Huisartsen Verenging (LHV) Huisartsenkring Twente
- Mediant
- Medisch Spectrum Twente (MST)
- Menzis Zorgverzekeraar
- Mindfit
- Regionale Ondersteuningsstructuur Eerstelijnszorg Twente (ROSET)
- Twentse Huisartsenonderneming Oost Nederland (THOON)
- Vrijgevestigde psychologen en psychiaters
- VVT-vertegenwoordigers
- Ziekenhuisgroep Twente (ZGT)
- Zorgbelang Overijssel
Visie
In 2014 werd de visie door partners van Zenderen als volgt geformuleerd:
“Wij, de zorgaanbieders in de regio Twente, leveren met effectief gebruik van mensen en middelen de beste zorg – zowel in cure en care als in de afstemming tussen zorgverleners- voor de Twentse patiënt door intensief samen te werken op basis van noaberschap. Daarbij maken we bewust gebruik van ieders specifieke kennis en kunde: we zoeken elkaar op en leren van elkaar. Naast het voortdurend verbeteren van de bestaande zorg is er nadrukkelijk aandacht voor innovatie waarbij het patiënten perspectief altijd het uitgangspunt is.”
Doel en ambitie
Het doel van de samenwerking in de netwerkorganisatie Zenderen is om toegankelijke, samenhangende en kwalitatief goede zorg te faciliteren om zo te komen tot een verbetering van de gezondheid en vitaliteit van de individuele burger in de regio Twente. In april 2016 werd de samenwerking bekrachtigd in een samenwerkingsovereenkomst getekend door 19 partners. Opdrachten en projecten werden geïnitieerd in de bestuurlijke themagroepen. De projectorganisatie was in handen van Roset de regionale ondersteuningsstructuur eerstelijnszorg (ROS) in Twente.
Netwerkorganisatie
De samenwerking binnen Zenderen is een netwerkorganisatie. Een netwerkorganisatie is een flexibele organisatie bestaande uit niet-hiërarchisch verbonden onderdelen of teams die een eigen relatie hebben met de omgeving en snel inspelen op veranderingen in die omgeving of op vragen van klanten. De onderdelen werken autonoom en worden eerder gefaciliteerd dan aangestuurd. Er is hierbij sprake van organiseren tussen organisaties, waarbij mensen uit autonome organisaties overgaan op het maken van duurzame afspraken en zo delen van werk op elkaar afstemmen. Dit leidt tot een diversiteit aan samenwerkingsrelaties die een duurzame intentie hebben, maar wel eindig zijn. Lees het interview met Patrick Kenis over netwerkorganisaties.
Hieronder de organisatie van het netwerk:
Herijking visie en ambities
In 2017 werden 180 zorgprofessionals, bestuurders, financiers en andere stakeholders in het zorgnetwerk bevraagd op visie en ambities. De aanleiding was dat de verwachtingen van ‘wat’ een zorgnetwerk zou moeten doen en wat haalbaar en realistisch wordt geacht, sterk uiteen liepen. De uitkomsten van deze vragenlijst zijn gebruikt om met de coördinatiegroep te komen tot een herijking van de visie en ambities.
De coördinatiegroep heeft vijf functies en ambities voor het zorgnetwerk Zenderen geformuleerd:
- Wij willen als Zorgnetwerk Zenderen; – elkaar kennen – weten te vinden op inhoud – op de hoogte zijn van elkaars belangen en ontwikkelingen – respecteren – rekening houden met elkaars belangen met als doel de zorg zinnig, doelmatig, kwalitatief goed, in samenhang te kunnen leveren;
- Wij zijn een kleine, flexibele op oplossingsgerichte groep, die op de gewenste schaal en met de betrokken stakeholders, initiatieven ontplooien of oplossingen zoeken die tot patiëntenzorg met een hogere waarde leiden;
- Wij willen als zorgnetwerk elkaar ontmoeten, informeren over nieuwe ontwikkelingen en elkaar daardoor inspireren met als resultaat dat op de gewenste schaal en met de betrokken stakeholders initiatieven ontstaan die tot patiëntenzorg met een hogere waarde leiden;
- Wij willen als groter geheel toekomstgerichte scenario’s uitwerken en proberen deze in concrete doelen te formuleren. Hierin zoeken we naar de win/win situatie;
- Wij willen als zorgnetwerk Zenderen zorgaanbieders en betrokken stakeholders in Twente inspireren en verbinden aan een open dialoog over een duurzame gezondheidszorg in Twente.
De geformuleerde ambities weken af van de ambities die staan beschreven in de ondertekende samenwerkingsovereenkomst van 6 april 2016. De nieuwe visie en ambities zijn gedeeld met de netwerkpartners.
Zorgnetwerk Zenderen 2.0
2018
Teksten worden bewerkt. Even geduld a.u.b.
Afgeronde initiatieven en opdrachten
Toelichting op de initiatieven
Binnen het zorgnetwerk Zenderen zijn verschillende opdrachten uitgevoerd. Onderwerpen en opdrachten werden benoemd in de verschillende bestuurlijke themagroepen. Na een verkenning werden onderwerpen omgezet in een procesopdracht of een project. Om tot een succesvol proces of project te komen werden criteria gehanteerd die verwoord zijn in de samenwerkingsovereenkomst. Roset vervulde de rol van procesregisseur of projectleider.
Verkenning van onderwerpen
In de figuur staat een overzicht van onderwerpen die – op verzoek van de bestuurlijke themagroepen – werden verkend.
Van proces naar project
In de verkenning werden onderwerpen nader verduidelijkt en geanalyseerd. Hoe kijken de verschillende netwerkpartners tegen een gekozen onderwerp aan? Er zijn vele perspectieven. Om verschillende redenen zijn daarom onderwerpen beperkt tot de verkenningsfase.
Expertiseteam Geriatrie Twente
Wachttijden GGZ
Flowchart dementie
In 2014 zijn een aantal enthousiaste partijen om tafel gegaan met een gemeenschappelijk doel: het verbeteren van het diagnostisch traject van dementie in Twente. Hiervoor is een flowchart bij het vermoeden van een cognitieve stoornis/dementie ontwikkeld door IZO Twente, THOON, FEA, Dementie Twente en projectondersteuning van Roset. De flowchart ondersteunt de diagnostiek van dementie en de diverse verwijslijnen. Het maakt inzichtelijk welke stappen de huisarts en/of praktijkondersteuner zelf kunnen nemen en naar wie verwezen kan worden voor aanvullende diagnostiek. De flowchart is tijdens verschillende scholingsavonden geïntroduceerd en zijn te vinden op de websites van de betrokken partijen.
Klik hier om de flowchart van de Regio Twente te downloaden
Eenmalige consultatie medisch specialist
Het project ECMS (eenmalige consultatie medisch specialist) is in april 2016 gestart om het meedenken van een specialist met een huisarts te faciliteren. Het gaat daarbij om de inzet van ‘hoofd en handen’ van specialist op het moment dat een huisarts verwacht dat de patiënt wel in de eerste lijn zou kunnen worden geholpen maar twijfelt over diagnose en/of interventie. Ook kan er behoefte zijn aan extra geruststelling naar patiënt toe. Bij ECMS wordt de patiënt eenmalig (fysiek) naar de specialist verwezen of kan een e-consult worden aangevraagd. De huisarts ontvangt het advies en zet de behandeling voort, het eigen risico van de patiënt wordt niet aangesproken. Ervaringen met ECMS door zorgverleners en patiënten zijn zeer positief. Patiënten beoordelen het met een 8,5; huisartsen denken in 88% van de gevallen de zorg verder zelf te kunnen voortzetten! In 77 procent van de gevallen kan de behandeling daadwerkelijk worden voortgezet in de eerste lijn. Ook medisch specialisten beoordelen de inzendingen die gedaan zijn als zeer geschikt. Zie ook het artikel in het tijdschrift De Eerstelijns en de factsheet.
ECMS is een succesvol project geïnitieerd door de ziekenhuizen MST en ZGT, zorggroepen FEA en Thoon, zorgverzekeraar Menzis en projectuitvoering Roset. ECMS wordt via zorgverzekeraar Menzis met geïnteresseerde zorgpartijen geïmplementeerd.