Op 11 juli jl. werd de 2e werksessie van het project Versterking Eerstelijnszorg georganiseerd. Een enthousiaste groep vanuit de VVT (ouderenzorg), apothekers, fysiotherapeuten, Twentse Noabers en huisartsen bespraken onder leiding van Roset, twee praktijkvoorbeelden over hoe je vanuit de wijk zorg kunt organiseren. Een mooi moment om terug te kijken naar hoe we tot zo’n werksessie gekomen zijn.
Om de Visie eerstelijnszorg 2030 te kunnen realiseren stelt ZonMW diverse subsidies beschikbaar.
Huisartsengroepen FEA en SHT-THOON klopten daarom een jaar geleden bij Roset aan om te helpen bij een subsidieaanvraag voor een project, dat ertoe moet leiden dat de eerstelijnszorg in de regio beter gaat samenwerken. Voor deze specifieke subsidie bleek was het essentieel om apothekers, fysiotherapeuten en de wijkverpleging bij dit project te betrekken. Roset schreef het subsidievoorstel en na het toekennen kon het project Versterking Eerstelijnszorg van start.
In april 2024 werd de eerste bijeenkomst georganiseerd. Naast de genoemde partijen, schoven ook de Twentse Naobers en Twente Beter aan. En daar ligt meteen de kracht van Roset: we hebben een sterk netwerk en warme relaties in het brede veld van zorg en welzijn in de hele regio. Daarnaast hebben wij veel ervaring met het organiseren van dit soort bijeenkomsten. Met interessante werkvormen maken we van zo’n werksessie een succes. Want samenkomen is één, maar toewerken naar echt succesvolle samenwerking is waar het uiteindelijk om draait.
Sessie 1 ging vooral over kennismaken en op een interactieve manier netwerken. Bij de 2e sessie (in juli) werden twee voorbeelden uit de praktijk met elkaar gedeeld. Samengevat ging het daarbij over hoe je de zorg wijkgericht kunt organiseren en wat daarvoor op regionaal niveau geregeld moet worden. Door het delen van praktijkvoorbeelden uit 2 totaal verschillende wijken (Haaksbergen en Enschede-Zuid) kunnen we van elkaar leren. De rol van Roset is vervolgens om te onderzoeken wat de succesfactoren bij deze projecten zijn en of deze ook werkbaar zijn in andere wijken en steden. Het uiteindelijke doel is om samen tot concrete afspraken te komen die de regionale samenwerking echt een boost geven—en we zijn in Twente goed op weg om dat te realiseren.
Bekijk hier de presentaties die tijdens de werksessies werden getoond:
Haaksbergen [klik hier]
Enschede-Zuid [klik hier]