Diëtist in Twente kan met vernieuwde visie weer jaren vooruit
13 juni 2023 
in Blog

Diëtist in Twente kan met vernieuwde visie weer jaren vooruit

Met de invoering van de ketenzorg ruim tien jaar geleden voelden zelfstandig gevestigde diëtisten in de regio Twente de urgentie om meer samen op te trekken. Het was het startsein voor de vereniging Diëtist in Twente (DIT). Naast het belang om als (gemandateerd) gesprekspartner te fungeren bij de zorggroepen FEA en Thoon, maakt de vereniging het ook mogelijk eenvoudig in contact te komen met collega-diëtisten. Bijvoorbeeld voor het delen van kennis en het signaleren van trends en ontwikkelingen in de markt.  Na het eerste decennium van het bestaan waren de belangrijkste doelen van DIT gerealiseerd en ontstond de behoefte opnieuw naar de visie te kijken om de succesvolle samenwerking weer klaar te maken voor de toekomst.

Lidy Plettenburg was de afgelopen zes jaar voorzitter van DIT en heeft in maart 2023 het stokje overgedragen aan Karin ter Halle. Beiden hebben een zelfstandige diëtistenpraktijk en zijn al vanaf de start bij de vereniging betrokken. Een mooi moment om even stil te staan bij de vereniging Diëtist in Twente.  

Lidy: “Toen de ketenzorg werd ingevoerd was het belangrijk om op te komen voor de belangen van de vrijgevestigde diëtisten. Roset heeft ons destijds goed geholpen bij de oprichting van DIT. De vereniging telt op dit moment zo’n twintig eerstelijns-diëtistenpraktijken met circa veertig vestigingen in de regio Twente. Na tien jaar merkten we dat de scherpte een beetje weg was. We waren het overkoepelende belang uit het oog verloren en het werd tijd om de boel weer wat op te schudden. Ondertussen werd het programma ‘Organisatiegraad paramedische zorg’ als pilot in deze regio opgestart.” 

“Hoog tijd dus om opnieuw met Roset om de tafel te gaan!”, vervolgt Lidy. “Met hun deskundige aanpak zijn zij in staat om precies de goede vragen te stellen en op een subtiele manier de orde te bewaren. Dat is nodig, júist omdat wij allemaal veel ervaring hebben. We weten wat er speelt en wat er nodig is voor de eigen praktijk en delen dat graag met elkaar. Het klinkt misschien oneerbieding en zo bedoel ik het niet, maar onze vergaderingen zijn soms net een kippenhok. Dan is het prettig dat er een onafhankelijke partij aanschuift die ons kan helpen de individuele kwaliteiten in te zetten voor het hogere doel.” 

Karin: “We zijn een actieve vereniging met welwillende leden. We waren heel druk maar misschien wel met de verkeerde dingen. Het werd tijd om te scheiden wat bij de eigen praktijk hoort en wat bij de vereniging. We hebben geprobeerd om zelf met elkaar tot afspraken te komen maar kwamen al snel tot de conclusie daar echt hulp bij nodig te hebben.”

“Samen met Peter Nijhof van Roset besloten we dat het verstandig was om alle leden van DIT uit te nodigen om op zoek te gaan naar een nieuwe, gedragen toekomstvisie”, gaat Karin verder. “De opkomst was enorm en uiteindelijk hadden we slechts twee sessies bij Roset nodig om tot een vernieuwde visie te komen, doelen te stellen en deze in een strategische driehoek samen te vatten: 

  1. Ontwikkelen van nieuwe diensten en producten 
  2. Samen met andere regionale partners,
  3. Leidt tot een beter proces en/of betere gezondheidsuitkomsten.

Nieuwe initiatieven toetsen wij aan deze strategische driehoek, zodat het makkelijker wordt om te kiezen waar we ons als vereniging mee bezighouden. Past het niet bij één van deze punten, dan pakt DIT het niet op. Misschien past het dan beter bij de eigen praktijk. Wij kunnen ons zo veel beter focussen en met de neuzen dezelfde kant op de toekomst in!”

 

Over de schrijver
Roset is de regionale adviesorganisatie voor de zorg in Twente, gespecialiseerd in domein overstijgende samenwerking met de eerstelijnszorg als basis in het samenwerkingsverband. Samenwerking organiseren en begeleiden in netwerken zit in ons bloed. Dat doen we als consultant, procesregisseur, facilitator, of als projectadviseur met verstand van strategie, innovatie, besturing en leiderschap. Samen zorgen we er voor dat de kans van slagen bij doelgerichte veranderopgaven toeneemt. De filosofie en visie van Roset is gebaseerd op de van ‘Harvard Business School’ afkomstige ‘Value Based Healthcare’ waar waardecreatie centraal staat.
Reactie plaatsen