Innovatie mindset

Een goede innovatiecultuur en de juiste mindset zijn de sleutel tot succes. Er zijn 7 belangrijke beginselen voor een innovatieve mindset.

  1. Zie de noodzaak om te veranderen. Verandering is de enige constante factor in een maatschappij die continu in beweging is. Maak inzichtelijk waarom het belangrijk is om te vernieuwen door kritisch te kijken naar het eigen onderscheidend vermogen en hierbij in te spelen op de behoeftes van de klant.
  2. Start vanuit je eigen nieuwsgierigheid. Er moet uit worden gegaan van wat jij zelf belangrijk vindt (voor de organisatie) om goed te kunnen starten aan een nieuw project. Innovatie is een intensief proces waarbij de juiste intrinsieke motivatie nodig is om verder te komen.
  3. Word verliefd op het probleem van je klant. Om te kunnen innoveren is het belangrijk om volledig te begrijpen waarom je dat doet. Belangrijk om echt naar de klant te luisteren om het probleem in kaart te brengen en niet meteen een eigen oplossing te promoten.
  4. Wees een ‘rebel with a cause’. Ga de strijd aan met het onmogelijke. Innovatie en creativiteit gaan over een open denk- en zienswijze. Denk vanuit mogelijkheden en kansen en niet vanuit beperkingen en obstakels.
  5. Innoveren kun je niet alleen. Verzamel mankracht om verborgen kansen te ontdekken. Zorg voor een multidisciplinair team, bouw en werk samen met andere partijen om innovatie te bewerkstelligen en zoek naar mogelijkheden om de klant te betrekken.
  6. Creëer ruimte voor je creativiteit (letterlijk). Een inspirerende omgeving is een van de belangrijkste succesfactoren voor het slagen van een innovatie.
  7. Experimenteer en leer! Als leren als uitgangspunt wordt genomen is ieder experiment een succes. Kleine experimenten kunnen potentieel een grote impact teweeg brengen.
Roset Twente Zorg ICT DigiGrip

Gratis e-book
Grip op regionale ICT-huisartsenzorg

Dit complete e-book biedt vele praktische handvaten en inzichten, gebaseerd op  jarenlange ervaring uit onze adviespraktijk en onze kennis van de gangbare standaarden en methodieken.


Over Roset

Roset is een strategisch adviesbureau voor de eerstelijnszorg, de VVT en hun ketenpartners. Dat doen we als consultant, procesregisseur, facilitator, of als projectadviseur met verstand van de zorgsector. Wij hebben een drive om gelijkgestemde en ondernemende zorginnovators, die werken voor - of samenwerken met - de georganiseerde eerstelijn en VVT - te verbinden binnen onze eigen Roset academie