Wanneer samenwerken?

Samenwerken is het bundelen van individuele krachten, van iedereen zijn kwaliteiten en achtergronden. Het doel is om samen een resultaat te bereiken dat door een individu niet of moeilijk bereikt kan worden. Er zijn vier kernwoorden die samenwerking samenvatten:
  1. Doel: een team heeft een doel nodig om naartoe te werken. Het hele team komt in beweging wanneer ieder hetzelfde doel helder voor ogen heeft. Wanneer er geen gemeenschappelijk doel is, is samenwerken een illusie.
  2. Coördinatie: een team bestaat uit verschillende leden, met ieder eigen belangen. Om iedereen dezelfde kant op te laten bewegen is afstemming, coördinatie, nodig. Zonder communicatie is er geen coördinatie en zonder coördinatie is er geen eenheid en samenwerking.
  3. Verantwoordelijkheid: ieder teamlid levert zijn of haar bijdrage om het doel te bereiken. Het is belangrijk dat ieder teamlid het gevoel heeft medeverantwoordelijk te zijn. Het team is zo sterk als de zwakste schakel.
  4. Rollen: binnen een team speelt ieder teamlid zijn eigen rol in het grotere geheel. Met anderen worden doelen bereikt als ieder in zijn rol blijft.
Reactie plaatsen
Roset Twente Zorg ICT DigiGrip

Gratis e-book
Grip op regionale ICT-huisartsenzorg

Dit complete e-book biedt vele praktische handvaten en inzichten, gebaseerd op  jarenlange ervaring uit onze adviespraktijk en onze kennis van de gangbare standaarden en methodieken.


Over Roset

Roset is een strategisch adviesbureau voor de eerstelijnszorg, de VVT en hun ketenpartners. Dat doen we als consultant, procesregisseur, facilitator, of als projectadviseur met verstand van de zorgsector. Wij hebben een drive om gelijkgestemde en ondernemende zorginnovators, die werken voor - of samenwerken met - de georganiseerde eerstelijn en VVT - te verbinden binnen onze eigen Roset academie