Innovatie – planmatig vs. design thinking

Veel bedrijven proberen innovatie te managen op een planmatige en strak gefaseerde manier, maar echte innovatie is vaak een toevallige uitkomst van een proces waarin nieuwe dingen worden uitgeprobeerd. Innoveren door te experimenteren wordt ook wel design thinking genoemd. In de meeste organisaties wordt 30% van de tijd gebruikt voor analyses, 30-40% voor realisatie, 10% voor testen en 10-20% voor projectmanagement en besluitvorming. Deze werkwijze legt de cruciale denkfout bloot dat er eerst moet worden nagedacht voordat er iets wordt gedaan. Eerst en plan make en dan pas uitvoeren is het tegenovergestelde als waar innovatie voor staat. Wanneer wel zo wordt gewerkt hebben enkel de behoudzuchtige plannen een kans: een verbetering van een bestaand product of een procesoptimalisatie. Bij design thinking ontvangt een multidisciplinair team een expres vage opdracht om binnen een termijn iets te ontwikkelen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de methodiek van framen, cocreatie en visualisatie. Door alternatieve frames te ontwikkelen én te verkennen wordt duidelijk dat er niet één realiteit is en ontstaan er out of the box oplossingen.

Roset Twente Zorg ICT DigiGrip

Gratis e-book
Grip op regionale ICT-huisartsenzorg

Dit complete e-book biedt vele praktische handvaten en inzichten, gebaseerd op  jarenlange ervaring uit onze adviespraktijk en onze kennis van de gangbare standaarden en methodieken.


Over Roset

Roset is een strategisch adviesbureau voor de eerstelijnszorg, de VVT en hun ketenpartners. Dat doen we als consultant, procesregisseur, facilitator, of als projectadviseur met verstand van de zorgsector. Wij hebben een drive om gelijkgestemde en ondernemende zorginnovators, die werken voor - of samenwerken met - de georganiseerde eerstelijn en VVT - te verbinden binnen onze eigen Roset academie