Triple Aim versus VBHC

In de Verenigde Staten wordt in verschillende staten gewerkt met het duurzaam organiseren van zorg. Dit concept berust op drie pijlers:

  1. Het verbeteren van de ervaren kwaliteit van zorg;
  2. Het verbeteren van de gezondheid van een populatie;
  3. Het verlagen van de kosten per hoofd van de bevolking.

VBHC en Triple Aim worden nog wel eens door elkaar gehaald of worden ook wel regelmatig tegenover elkaar gezet. Als of het ene model beter of slechter is dan de ander. Dit is geen relevante discussie. Triple Aim draait namelijk om het verbeteren van de volksgezondheid en een betere ervaren kwaliteit van zorg tegen lagere kosten. VBHC kan hieraan complementair zijn, dus een manier om Triple Aim-doeleinden te realiseren. Maar het is zeker niet hetzelfde. VBHC start altijd bij de individuele patiënt. De kern is om op individueel niveau de gezondheid van deze individuen te verbeteren. Triple Aim richt zich voor het financiële deel op de over kosten per capita. In het model van triple Aim gaat het over kwaliteit; over hoe de zorg ervaringen is en over het verbeteren van de gezondheid van een populatie. Echter, de enige wijze om dat te realiseren zijn betere zorguitkomsten van vele individuen. VBHC is niet abstract, Triple Aim is dat wel; immers, waarde wordt per persoon tegelijk gecreëerd. Een populatie kent te veel diversiteit.

Tip: Lees meer over dit onderwerp in ons blog

Roset Zorginnovatie

Reactie plaatsen
Roset Twente Zorg ICT DigiGrip

Gratis e-book
Grip op regionale ICT-huisartsenzorg

Dit complete e-book biedt vele praktische handvaten en inzichten, gebaseerd op  jarenlange ervaring uit onze adviespraktijk en onze kennis van de gangbare standaarden en methodieken.


Over Roset

Roset is een strategisch adviesbureau voor de eerstelijnszorg, de VVT en hun ketenpartners. Dat doen we als consultant, procesregisseur, facilitator, of als projectadviseur met verstand van de zorgsector. Wij hebben een drive om gelijkgestemde en ondernemende zorginnovators, die werken voor - of samenwerken met - de georganiseerde eerstelijn en VVT - te verbinden binnen onze eigen Roset academie