Rijnlanders of Angelsaksen model?

Er zijn 2 verschillende modellen, het Rijnlanders en het Angelsaksische model. Het Rijnlandse model staat voor de overlegcultuur, solidariteit, vertrouwen, kwaliteit van leven en overleg met elkaar een grote rol. Door middel van overleg en compromissen probeert men de regie te houden. Hierdoor laat besluitvorming vaak langer op zich wachten. Tegenover het Rijnlandse model staat het Angelsaksische model. In dit model is geld vaak de enige maatstaaf en is de aandeelhouder de baas. Dit leidt ertoe dat processen zo efficiënt en goedkoop mogelijk worden gemanaged. n het Rijnlandse model spelen waarden als solidariteit, vertrouwen, kwaliteit van leven en overleg met elkaar een grote rol. Het model staat voor zelfredzaamheid, particulier initiatief, marktwerken, vrijheid en beperkte sociale zekerheid.

RijnlandsAngelsaksisch
Bestaande wereldUtopische wereld
Leren en repeterenNauwgezette planning en control
Missie georiënteerdOrder georiënteerd 
PrincipesRegels
DecentralisatieCentralisatie
Nadruk op productenNadruk op beheersen processen
Flexibiliteit door standaardisatieUniformering met standaardisatie
Adequaat reageren op veranderingenRoutine en voorkomen afwijkingen
LeiderschapManagement 
Vertrouwen en loyaliteitMaximaal rendement
Reactie plaatsen
Roset Twente Zorg ICT DigiGrip

Gratis e-book
Grip op regionale ICT-huisartsenzorg

Dit complete e-book biedt vele praktische handvaten en inzichten, gebaseerd op  jarenlange ervaring uit onze adviespraktijk en onze kennis van de gangbare standaarden en methodieken.


Over Roset

Roset is een strategisch adviesbureau voor de eerstelijnszorg, de VVT en hun ketenpartners. Dat doen we als consultant, procesregisseur, facilitator, of als projectadviseur met verstand van de zorgsector. Wij hebben een drive om gelijkgestemde en ondernemende zorginnovators, die werken voor - of samenwerken met - de georganiseerde eerstelijn en VVT - te verbinden binnen onze eigen Roset academie