Constant verbeteren

Het is als organisatie belangrijk om niet stil te blijven staan, maar constant te streven naar verbetering. Om continu te blijven verbeteren als organisatie zijn er vijf stappen die hierbij kunnen helpen:

  1. Definieer succes. Er moet allereerst worden gedefinieerd wanneer je als organisatie succesvol bent. Als dit inzichtelijk is, kan dit richting geven voor het verbeteren. 
  2. Betrek de werkvloer. Om inzicht te verkrijgen in de huidige situatie en prestaties is he noodzakelijk dat de werkplekken worden bezocht waar mensen werken en het huidige patroon te observeren. Maak geen aannames, maar analyseer de huidige situatie zoals deze op dit moment is. 
  3. Neem kleine stappen naar succes. Definieer een doeltoestand die bereikt kan worden binnen maximaal 3 maanden. Analyseer waarom op dit moment nog niet wordt gewerkt volgens de doeltoestand en welke obstakels nog in de weg staan. 
  4. Obstakels verwijderen door probleemoplossing. Wanneer er een obstakels is gevonden, kan gebruik worden gemaakt van de vijf keer waarom vraag, om de lagen van de symptomen die de oorzaak kunnen zijn van het obstakel inzichtelijk te krijgen. Hierdoor wordt de bronoorzaak van het obstakel duidelijk en kunnen tegenmaatregelen worden genomen. 
  5. Experimenteer en leer. Voer de tegenmaatregelen zo snel mogelijk in. Het kan zijn dat ze niet tot het gewenste resultaat leiden, maar daarom kan het experiment nog wel waardevol zijn geweest. Het belangrijkste onderdeel van constant verbeteren is namelijk om te leren.  


Ontdek op welke wijze Roset uw organisatie kan helpen met verbeteren. Kijk op roset-twente.nl


Roset Twente

Reactie plaatsen
Roset Twente Zorg ICT DigiGrip

Gratis e-book
Grip op regionale ICT-huisartsenzorg

Dit complete e-book biedt vele praktische handvaten en inzichten, gebaseerd op  jarenlange ervaring uit onze adviespraktijk en onze kennis van de gangbare standaarden en methodieken.


Over Roset

Roset is een strategisch adviesbureau voor de eerstelijnszorg, de VVT en hun ketenpartners. Dat doen we als consultant, procesregisseur, facilitator, of als projectadviseur met verstand van de zorgsector. Wij hebben een drive om gelijkgestemde en ondernemende zorginnovators, die werken voor - of samenwerken met - de georganiseerde eerstelijn en VVT - te verbinden binnen onze eigen Roset academie