Gebundelde betalingen

Bij gebundelde betalingen wordt betaal voor een totaalpakket van verrichtingen voor een gedefinieerde eerstelijns subgroep van patiënten voor een specifieke periode. Dit is een vast bedrag per patiënt, in plaats van dat er een bedrag wordt uitgekeerd op basis van welke verrichtingen en zorg er wordt geleverd. De waarde die de patiënt ontvangt als gevolg van de volledige set aan verrichtingen of activiteiten staat hierbij centraal. Eerstelijnszorgpraktijken kunnen bijvoorbeeld verschillende maandelijkse betalingen ontvangen voor de zorg voor patiënten die in verschillende groepen vallen. Aanvullende vergoedingen voor verrichtingen kunnen beschikbaar zijn om tegemoet te komen aan acute zorgvragen van patiënten, maar de hoogte van deze vergoeding zou minder moeten zijn dan in een financieringsmodel op basis van alleen verrichtingen. Risicoverevening en clausules voor uitschieters kunnen een praktijk beschermen tegen financiële risico’s als gevolg van risicopatiënten met complexe aandoeningen.

Reactie plaatsen
Roset Twente Zorg ICT DigiGrip

Gratis e-book
Grip op regionale ICT-huisartsenzorg

Dit complete e-book biedt vele praktische handvaten en inzichten, gebaseerd op  jarenlange ervaring uit onze adviespraktijk en onze kennis van de gangbare standaarden en methodieken.


Over Roset

Roset is een strategisch adviesbureau voor de eerstelijnszorg, de VVT en hun ketenpartners. Dat doen we als consultant, procesregisseur, facilitator, of als projectadviseur met verstand van de zorgsector. Wij hebben een drive om gelijkgestemde en ondernemende zorginnovators, die werken voor - of samenwerken met - de georganiseerde eerstelijn en VVT - te verbinden binnen onze eigen Roset academie