Gedefinieerde patiëntgroepen

Het startpunt voor waardegedreven zorg is het vaststellen van groepen patiënten met vergelijkbare zorgbehoeften, uitdagingen en manieren om toegang tot zorg te verkrijgen. Daarna kunnen voor deze subgroepen zorgteams en zorgprocessen worden ontworpen, uitkomsten worden gemeten en zorgkosten in kaart worden gebracht. Er is geen eenduidige manier om patiënten in te delen. Wat van belang is, is dat in de eerste lijn wordt gewerkt aan zorgmodellen die de meeste zorgbehoeftes van subgroepen patiënten bevatten en dat deze in de loop van de tijd verder worden ontwikkeld. Hierdoor kunnen eerstelijns zorgpraktijken meerdere op patiëntbehoeften gebaseerde zorgmodellen ontwikkelen waarmee de waarde kan worden gemeten en verbeterd. Door patiënten op te splitsen in subgroepen kunnen zorgverleners niet alleen beter aan de behoeften van patiënten voldoen, maar kan ook beter worden ingespeeld op de preventie. Binnen een subgroep zal altijd variatie bestaan en de behoefte om de zorg op maat te leveren, zelfs als de meerderheid van de patiënten vindt dat aan de meeste zorgbehoeften wordt voldaan.

Reactie plaatsen
Roset Twente Zorg ICT DigiGrip

Gratis e-book
Grip op regionale ICT-huisartsenzorg

Dit complete e-book biedt vele praktische handvaten en inzichten, gebaseerd op  jarenlange ervaring uit onze adviespraktijk en onze kennis van de gangbare standaarden en methodieken.


Over Roset

Roset is een strategisch adviesbureau voor de eerstelijnszorg, de VVT en hun ketenpartners. Dat doen we als consultant, procesregisseur, facilitator, of als projectadviseur met verstand van de zorgsector. Wij hebben een drive om gelijkgestemde en ondernemende zorginnovators, die werken voor - of samenwerken met - de georganiseerde eerstelijn en VVT - te verbinden binnen onze eigen Roset academie