Subgroep teams en specialistische zorg

Een belangrijk onderdeel van de strategische agenda voor de eerstelijnszorg is het integreren van eerstelijns subgroep teams met relevante specialistische zorgteams. Net zoals subgroepen van patiënten verschillen in welke zorg nodig hebben in de eerstelijn, variëren ze ook in wat ze nodig hebben van tweedelijns- en derdelijnszorgverleners. De zorgbehoeften van gezonde mensen zullen voor het grootste deel door de eerstelijns zorgprofessionals worden geleverd en mensen met (chronische) aandoeningen zullen idealiter veel zorg ontvangen van zorgprofessionals die op een geïntegreerde specialistische zorgafdeling werken. Deze patiënten hebben baat bij een goede coördinatie en integratie tussen de eerstelijnszorg en specialistische teams. De ideale combinatie van eerstelijnszorg en specialistische zorg zal variëren per subgroep van patiënten en medische situatie en kan in de loop van de tijd zelfs variëren voor individuele patiënten. Om goed om te gaan met deze verschillende situaties moeten eerstelijns- en gespecialiseerde zorgverleners functioneren als leden van een gezamenlijk team, georganiseerd rond de zorgbehoeften van patiënten. Zorgprofessionals hebben dan het gezamenlijke doel de resultaten en efficiëntie voor hun patiënt te verbeteren in plaats van alleen hun eigen specifieke taken uit te voeren. Deze samenwerking vereist stelselmatige inspanningen om protocollen te delen, overdrachtsmomenten vast te stellen en persoonlijke relaties op te bouwen. Integratie heeft de meeste kans van slagen als alle zorgprofessionals toegang hebben tot hetzelfde medische informatiesysteem en als eenduidige uitkomstmaten routinematig worden verzameld en gedeeld. Daarnaast verhoogt een gebundelde bekostiging voor eerstelijnszorg én specialisten de kans op samenwerking.

Reactie plaatsen
Roset Twente Zorg ICT DigiGrip

Gratis e-book
Grip op regionale ICT-huisartsenzorg

Dit complete e-book biedt vele praktische handvaten en inzichten, gebaseerd op  jarenlange ervaring uit onze adviespraktijk en onze kennis van de gangbare standaarden en methodieken.


Over Roset

Roset is een strategisch adviesbureau voor de eerstelijnszorg, de VVT en hun ketenpartners. Dat doen we als consultant, procesregisseur, facilitator, of als projectadviseur met verstand van de zorgsector. Wij hebben een drive om gelijkgestemde en ondernemende zorginnovators, die werken voor - of samenwerken met - de georganiseerde eerstelijn en VVT - te verbinden binnen onze eigen Roset academie