Scrum

Scrum is één van de Agile frameworks en kan worden ingezet om in teamverband op een effectieve, flexibele manier software of andere producten te ontwikkelen. Waar bij een traditionele aanpak veel tijd zit in de voorbereiding en het schrijven van plannen, zorg je met Scrum dat je zo snel mogelijk waarde toevoegt voor de klant. Scrum heeft meerdere voordelen:
 1. Het verhoogt de effectiviteit van het team.
 2. Het biedt een optimale Return On Investment (ROI).
 3. Het zorgt ervoor dat je iedere 2-4 weken een stuk werkende software kunt opleveren.
 4. Het zorgt ervoor dat je inzicht hebt in de voortgang van het project.
 5. Het zorgt ervoor dat je enkel bouwt wat je nodig hebt.
De kern van Scrum is een multidisciplinair en zelfsturend team. Samen pakt het team het project op. Iedereen is betrokken bij het plannen, benoemen van blokkades en het verdelen van de taken. Daarbij gaat Scrum ervan uit dat de benodigde kennis in het team zelf aanwezig is. De product owner maak met de klant een lijst van de eisen en taken (user story). De belangrijkste onderdelen zullen als eerste gebouwd en geïmplementeerd worden. De scrum master is degene die het team leidt. Deze houdt aan het begin van elke werkdag een korte meeting (daily scrum meeting) van maximaal 15 minuten, waarin drie vragen worden beantwoord door elk lid van het team:
 1. Wat heb ik gedaan?
 2. Wat ga ik doen?
 3. Wat zijn de problemen?
Daarnaast is er het ontwikkelteam, die bestaat uit drie tot negen professionals die aan het einde van de sprint een werkend product opleveren.
Het Scrum raamwerk is gebouwd op een fundering van drie pilaren: transparantie, inspectie en adaptatie. Door transparantie zorgen we dat iedereen snel en makkelijk de benodigde informatie tot zijn/haar beschikking heeft en creëren we een open cultuur. Iedere sprint zijn er twee momenten van inspectie, de review en de retrospective. Hierin kijken we naar de opgeleverde tussenproducten en het proces waarin deze tot stand zijn gekomen. Daarna voeren we de nodige verbeteringen op het product en het proces door, adaptatie dus. De transparantie maakt de cyclus van inspectie en adaptatie mogelijk.

Samenwerken is zeer belangrijk in Scrum. Om deze samenwerking te bevorderen zijn er een vijftal Scrum waarden:
 1. Toewijding
 2. Moed
 3. Focus
 4. Openheid
 5. Respect
Reactie plaatsen
Roset Twente Zorg ICT DigiGrip

Gratis e-book
Grip op regionale ICT-huisartsenzorg

Dit complete e-book biedt vele praktische handvaten en inzichten, gebaseerd op  jarenlange ervaring uit onze adviespraktijk en onze kennis van de gangbare standaarden en methodieken.


Over Roset

Roset is een strategisch adviesbureau voor de eerstelijnszorg, de VVT en hun ketenpartners. Dat doen we als consultant, procesregisseur, facilitator, of als projectadviseur met verstand van de zorgsector. Wij hebben een drive om gelijkgestemde en ondernemende zorginnovators, die werken voor - of samenwerken met - de georganiseerde eerstelijn en VVT - te verbinden binnen onze eigen Roset academie