Check-in en check-uit

Een bijeenkomst volgens de Deep Democracy methodiek start altijd met een check-in en eindigt altijd met een check-uit. De duur van een check-in kan variëren van vijf minuten tot een halve dag. Tijdens deze check-in worden een aantal vragen gesteld die relevant zijn voor de context. Er wordt gedeeld waar iedereen vandaan komt en wat ieder uit de vergadering wil halen of met elkaar wil bespreken. De check-in is erop gericht dat iedereen de mogelijkheid heeft zich te uiten, zonder dat anderen hierop reageren of hierover meteen in discussie gaan, waardoor er een sfeer van openheid en vertrouwen ontstaat. Er is geen vast rondje waarin de check-in moet worden uitgevoerd, dit mag in ‘popcorn stijl’ waarbij in willekeurige volgorde iemand het woord neemt. Degene die de vergadering leidt is degene die begint met de beantwoording van de vragen en geeft hierbij sturing aan hoe diep en lang het antwoord kan zijn. Aan het einde van de check-in geeft de begeleider van de sessie een samenvatting van wat er gezegd is op basis van de thema’s die er zijn in de groep. Hierna is er de mogelijk om vragen te stellen naar aanleiding van wat is gezegd in de check-in.

Het doel van de check-uit is om je los te maken van de bijeenkomst en de groep om te kijken of er nog iets gezegd moet worden wat nog niet is gezegd. De check-uit is vaak korter dan een check-in. Door de gevoelens die mensen aan het einde van de bijeenkomst hebben woorden te geven blijft deze lading voor een deel achter in de ruimte en wordt een deel van de rol teruggegeven aan de groep. Een check-uit kan op dezelfde manier als de check-in worden vormgegeven en kan leiden tot nieuwe discussies of onderwerpen voor een volgend overleg.

Reactie plaatsen
Roset Twente Zorg ICT DigiGrip

Gratis e-book
Grip op regionale ICT-huisartsenzorg

Dit complete e-book biedt vele praktische handvaten en inzichten, gebaseerd op  jarenlange ervaring uit onze adviespraktijk en onze kennis van de gangbare standaarden en methodieken.


Over Roset

Roset is een strategisch adviesbureau voor de eerstelijnszorg, de VVT en hun ketenpartners. Dat doen we als consultant, procesregisseur, facilitator, of als projectadviseur met verstand van de zorgsector. Wij hebben een drive om gelijkgestemde en ondernemende zorginnovators, die werken voor - of samenwerken met - de georganiseerde eerstelijn en VVT - te verbinden binnen onze eigen Roset academie