Projectie

Het projecteren van dingen op anderen binnen een groep is veelvoorkomend menselijk gedrag. Het lijkt wanneer we dingen die we als persoon of groep afkeuren op iemand projecteren we er zelf vanaf zijn. Door ongewenst gedrag op iemand te projecteren, verdwijnt de spanning uit jezelf en uit de groep. Degene die wordt geprojecteerd wordt de zondebok genoemd. Het probleem kan op deze persoon worden afgeschoven en dan hoeft de rest van de groep er niet meer mee te dealen. Naast het projecteren op een zondebok, kunnen ook positieve dingen worden geprojecteerd waardoor de groep vast wordt gezet. Hierbij wordt bijvoorbeeld het leiderschap bij iemand zo goed gevonden, dat door dit te projecteren de andere groepsleden geen eigenaarschap meer hebben over hun eigen leiderschapskwaliteiten en het vermogen om alles op orde te hebben. Ze hebben als het waren kun rol weggegeven aan de held in de groep.

Reactie plaatsen
Roset Twente Zorg ICT DigiGrip

Gratis e-book
Grip op regionale ICT-huisartsenzorg

Dit complete e-book biedt vele praktische handvaten en inzichten, gebaseerd op  jarenlange ervaring uit onze adviespraktijk en onze kennis van de gangbare standaarden en methodieken.


Over Roset

Roset is een strategisch adviesbureau voor de eerstelijnszorg, de VVT en hun ketenpartners. Dat doen we als consultant, procesregisseur, facilitator, of als projectadviseur met verstand van de zorgsector. Wij hebben een drive om gelijkgestemde en ondernemende zorginnovators, die werken voor - of samenwerken met - de georganiseerde eerstelijn en VVT - te verbinden binnen onze eigen Roset academie