Wijsheid van de minderheid

Bij Deep Democracy worden besluiten genomen waarbij de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen bij een meerderheidsbesluit. Dit vanuit de overtuiging dat krachtige besluiten ontstaan als de aanwezige diversiteit aan kennis, talenten, ervaringen en emoties wordt gecombineerd in plaats van dwarsliggers te manipuleren en verleiden om het meerderheidsbesluit te volgen. Hierbij zijn conflicten essentieel, zonder conflict kunnen organisaties en mensen niet groeien en zich verder ontwikkelen. Tegenstellingen worden in een conflict niet gezien als belemmerend, maar als de start van het creatieve proces. Verschillen in mening en spanningen worden niet weggehaald, maar worden juist gezien als andere invalshoeken die te combineren zijn tot de hoogst haalbare oplossingen. Juist de afwijkende mening kan een wijsheid bevatten die het meerderheidsbeeld kan verrijken.

Reactie plaatsen
Roset Twente Zorg ICT DigiGrip

Gratis e-book
Grip op regionale ICT-huisartsenzorg

Dit complete e-book biedt vele praktische handvaten en inzichten, gebaseerd op  jarenlange ervaring uit onze adviespraktijk en onze kennis van de gangbare standaarden en methodieken.


Over Roset

Roset is een strategisch adviesbureau voor de eerstelijnszorg, de VVT en hun ketenpartners. Dat doen we als consultant, procesregisseur, facilitator, of als projectadviseur met verstand van de zorgsector. Wij hebben een drive om gelijkgestemde en ondernemende zorginnovators, die werken voor - of samenwerken met - de georganiseerde eerstelijn en VVT - te verbinden binnen onze eigen Roset academie