Deep democracy

Deep democracy is een manier van besluitvorming waarbij er aandacht en waardering is voor andere opvattingen. Deep Democracy kan in alle organisaties worden toegepast. Het is in het leven geroepen door Arnold Mindell met als doel om naast de feiten en cijfers onze emoties mee te nemen in overwegingen voor een positieve en duurzame verandering. Door aandacht te schenken aan de onderstroom (bestaande uit waarden, emoties en overtuigingen) komt wijsheid boven tafel. In deze onderstroom zit de potentie van de groep.

Deep Democracy heeft een aantal uitgangspunten:

 1. Niemand heeft het monopolie op de waarheid
 2. Er wordt in gesprek gegaan om de relatie te verdiepen
 3. Er is bereidheid om met elkaar te leren
 4. Het tempo van het gesprek zal af en toe vertraagd worden
 5. We hebben de hulp van elkaar nodig om betere luisteraars te worden
 6. Praten en luisteren zijn menselijk.
 7. We gaan ervan uit dat het af en toe chaotisch is

Bij Deep Democracy is er sprake van een werkelijke consensus en geen compromis, waarbij conflicten worden aangegaan en opgelost. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar wat de meerderheid vindt, maar wordt vooral geluisterd naar de stem van de minderheid. Het doel van Deep Democracy is besluiten en ideeën in een groep rijker en beter gedragen maken door het benutten van de diversiteit binnen een groep. Deep Democracy helpt bij het realiseren van:

 1. Duurzame verandering
 2. Het nemen van gedragen besluiten
 3. Het positief omgaan met conflicten
 4. Meer inclusiviteit
 5. Meer effectiviteit
Roset Twente Zorg ICT DigiGrip

Gratis e-book
Grip op regionale ICT-huisartsenzorg

Dit complete e-book biedt vele praktische handvaten en inzichten, gebaseerd op  jarenlange ervaring uit onze adviespraktijk en onze kennis van de gangbare standaarden en methodieken.


Over Roset

Roset is een strategisch adviesbureau voor de eerstelijnszorg, de VVT en hun ketenpartners. Dat doen we als consultant, procesregisseur, facilitator, of als projectadviseur met verstand van de zorgsector. Wij hebben een drive om gelijkgestemde en ondernemende zorginnovators, die werken voor - of samenwerken met - de georganiseerde eerstelijn en VVT - te verbinden binnen onze eigen Roset academie