Roltheorie

Roltheorie komt voort uit het gedachtegoed van Deep Democracy. In groepen zijn er allerlei emoties, gedachten, standpunten, ideeën, meningen, dromen en gedragingen waarin iedereen zich kan herkennen, deze elementen worden in de Deep Democracy rollen genoemd. Een rol verwijst naar alles wat er in een groep kan zijn en in elke groep zitten altijd allerlei rollen. Het is mogelijk om meerdere rollen tegelijkertijd te zijn en vaak neem je een aantal rollen vaker aan dan andere. Zo kun je snel de rol van luisteraar of leider pakken, ben je een harde werken of iemand die geniet van rust of iemand die heel analytisch is of juist heel intuïtief. Een rol is altijd groter dan een individu. Wanneer een iemand een bepaalde rol of gevoel heeft, kan dit ook bij andere mensen het geval zijn. Dit geldt ook voor een minderheidsstandpunt: wanneer jijzelf twijfelt, zullen er ook andere mensen binnen de groep zijn die twijfelen. Wanneer mensen uit de groep stappen, blijft de rol die deze persoon vervulde binnen het geheel van de groep. In de Deep Democracy wordt ook gesproken over dat de rollen vloeibaar zijn, ofwel rolfluïditeit, er is dan geen ordening die alles vastzet. Hierbij vloeien tegenstellingen, meningen en gedachten over in elkaar en kunnen verschillende invalshoeken worden gecombineerd.

Reactie plaatsen
Roset Twente Zorg ICT DigiGrip

Gratis e-book
Grip op regionale ICT-huisartsenzorg

Dit complete e-book biedt vele praktische handvaten en inzichten, gebaseerd op  jarenlange ervaring uit onze adviespraktijk en onze kennis van de gangbare standaarden en methodieken.


Over Roset

Roset is een strategisch adviesbureau voor de eerstelijnszorg, de VVT en hun ketenpartners. Dat doen we als consultant, procesregisseur, facilitator, of als projectadviseur met verstand van de zorgsector. Wij hebben een drive om gelijkgestemde en ondernemende zorginnovators, die werken voor - of samenwerken met - de georganiseerde eerstelijn en VVT - te verbinden binnen onze eigen Roset academie