Sabotage in samenwerking

Sabotagegedrag ontstaat met name wanner er moet worden samengewerkt in groepen en er sprake is van conflictvermijding en het slecht met tegenstellingen om kunnen gaan. Sabotage staat in de Deep Democracy voor het gedrag dat mensen laten zien als ze zich, om wat voor reden dan ook, niet kunnen of durven uitspreken. Het verschil in opvattingen, drijfveren en waarden van alle groepsleden vormen het potentieel van een groep. Sabotage begint wanneer een sterk standpunt of een bepaalde manier van doen worden ondergedrukt. Hierdoor stokt de oprechte informatie en daalt het potentieel. Sabotagegedragingen zijn allemaal gefrustreerde pogingen om te zeggen wat gezegd moet worden. De sabotagelijn die door Lewis is ontwikkeld is een diagnose-instrument om te bepalen hoe goed een groep omgaat met de dynamiek van verschillen. In de sabotagelijn staan de stadia van sabotage die in groepen optreden vernoemt, beginnend met de subtiele vormen en het eindigt in openlijke sabotage. Het gedrag vindt niet altijd in exact dezelfde volgorde plaats. Het is daarnaast niet zo dat mensen moedwillig de boel saboteren, maar het niet uitspreken van belangrijke zaken kan een groep blokkeren en daardoor saboteren. Wanneer niet alles uitgesproken wordt kan een groep niet de volledige potentie bereiken.

Reactie plaatsen
Roset Twente Zorg ICT DigiGrip

Gratis e-book
Grip op regionale ICT-huisartsenzorg

Dit complete e-book biedt vele praktische handvaten en inzichten, gebaseerd op  jarenlange ervaring uit onze adviespraktijk en onze kennis van de gangbare standaarden en methodieken.


Over Roset

Roset is een strategisch adviesbureau voor de eerstelijnszorg, de VVT en hun ketenpartners. Dat doen we als consultant, procesregisseur, facilitator, of als projectadviseur met verstand van de zorgsector. Wij hebben een drive om gelijkgestemde en ondernemende zorginnovators, die werken voor - of samenwerken met - de georganiseerde eerstelijn en VVT - te verbinden binnen onze eigen Roset academie