Zondebok

Een zondebok is iemand die alle negativiteit of schuld op zich geladen krijgt en wordt uitgestoten door de groep. Groepen doen dit om ervoor te zorgen dat een ingewikkeld conflict of probleem niet hoeft te worden aangegaan in de groep. Het probleem wordt afgeschoven op een persoon en er hoeft niet meer mee te worden gedeald. Hierdoor wordt de spanning in de groep verminderd en kan worden overgegaan tot de orde van de dag. Ook eigen vervelende eigenschappen en naar gedrag worden geplakt op een ander, waardoor de zondebok dit gedrag zal laten zien. Dit mechanisme zorgt er niet alleen voor dat iemand wordt uitgesloten, maar de groep mist ook in Deep Democracy opzicht de wijsheid van degene die wordt uitgestoten. Dit kan worden afgevangen door het minderheidsstandpunt te verspreiden en te vragen of er meer mensen zijn die herkennen wat de zondebok zegt of doet.

Reactie plaatsen
Roset Twente Zorg ICT DigiGrip

Gratis e-book
Grip op regionale ICT-huisartsenzorg

Dit complete e-book biedt vele praktische handvaten en inzichten, gebaseerd op  jarenlange ervaring uit onze adviespraktijk en onze kennis van de gangbare standaarden en methodieken.


Over Roset

Roset is een strategisch adviesbureau voor de eerstelijnszorg, de VVT en hun ketenpartners. Dat doen we als consultant, procesregisseur, facilitator, of als projectadviseur met verstand van de zorgsector. Wij hebben een drive om gelijkgestemde en ondernemende zorginnovators, die werken voor - of samenwerken met - de georganiseerde eerstelijn en VVT - te verbinden binnen onze eigen Roset academie