Big Data

Big Data verwijst naar de mogelijkheden om gebruik te maken van de steeds toenemende hoeveelheid data en deze te analyseren. Big Data kan worden gespecificeerd aan de hand van de 5 V’s:
  1. Volume. Organisaties krijgen steeds meer gegevens binnen van zowel interne bronnen als externe bronnen. Al deze data kan in verschillende databases opgeslagen en geanalyseerd worden.
  2. Variety. De aard van de data kan zowel gestructureerd, ongestructureerd of semigestructureerd zijn. Deze data is afkomstig van verschillende soorten bronnen. In de meeste gevallen is 80% van de data ongestructureerd. Door Big Data kunnen verschillende soorten data samen worden gebracht en geanalyseerd.
  3. Velocity. Dit begrip verwijst naar de snelheid waarmee nieuwe data gegenereerd wordt. Daarnaast verwijst het naar de analytische verwerking van gegevens. Door snel met Big Data te werken kunnen gegevens optimaal worden benut en wordt ervan geprofiteerd. 
  4. Veracity. Dit verwijst naar de geloofwaardigheid van de data. Bij big data worden verschillende bronnen met verschillende betrouwbaarheid met elkaar gecombineerd. Dankzij nieuwe Big Data technologieën is het mogelijk om deze verschillende data tot waardevolle resultaten om te zitten tijdens het analyseproces. 
  5. Value. Big Data kan grote waarde opleveren. Het is mooi als er toegang is tot Big Data, maar het heeft pas echt zijn als er waarde uit gehaald kan worden. Dit gebeurt met behulp van analyse technieken zoals predictive analytics en data mining. Hierdoor kunnen voorspellingen gedaan worden en patronen en relaties worden ontdekt die aanwezig zijn in Big Data. 
Reactie plaatsen
Roset Twente Zorg ICT DigiGrip

Gratis e-book
Grip op regionale ICT-huisartsenzorg

Dit complete e-book biedt vele praktische handvaten en inzichten, gebaseerd op  jarenlange ervaring uit onze adviespraktijk en onze kennis van de gangbare standaarden en methodieken.


Over Roset

Roset is een strategisch adviesbureau voor de eerstelijnszorg, de VVT en hun ketenpartners. Dat doen we als consultant, procesregisseur, facilitator, of als projectadviseur met verstand van de zorgsector. Wij hebben een drive om gelijkgestemde en ondernemende zorginnovators, die werken voor - of samenwerken met - de georganiseerde eerstelijn en VVT - te verbinden binnen onze eigen Roset academie