M-health

M-Health is de afkorting van mobile Health. De meest bekende vorm van M-Health is het gebruik van een mobiele telefoon om processen binnen de gezondheidszorg te verbeteren. De opkomst van de mobiele technologie zorgt ervoor dat de communicatiestromen binnen de gezondheidszorg vereenvoudigen en versnellen. Wearables en trackers genereren een stroom aan belangrijke informatie, waarmee artsen en ander zorgpersoneel patiënten op afstand kunnen monitoren en ingrijpen wanneer dit noodzakelijk wordt geacht. Een andere bekende vorm van M-Health is de communicatie via berichten, zoals de sms of WhatsApp. Via de sms herinneren zorgverleners hun patiënten aan een geplande operatie of afspraak en wordt de patiënt herinnerd medicijnen tijdig in te nemen. M-Health en e-Health zijn twee begrippen die nauw samenhangen, waarbij m-Health gebruik maakt van mobiele communicatiemiddelen. Een combinatie van M-Health en E-Health is gebruikelijk. Een voorbeeld is Fitbit, Fitbit maakt gebruik van een app, een mobile device (een geavanceerde stappenteller) en een web dashboard (M-Health) waarin men hun data kan vergelijken met anderen.

Een aantal manieren waarop m-Health kan worden ingezet zijn:
  1. Mensen kunnen zelf individuele data verzamelen en verwerken over de manier waarop ze leven. Hierbij kan een arts meekijken en ingrijpen wanneer nodig.
  2. Postoperatieve zorg. Mobiele apps bieden de mogelijkheid om patiënten thuis te volgen in een voorgeschreven herstelplan.
  3. Psychische klachten. Therapeuten kunnen gegeven verzamelen om aan te sluiten bij de behoefte van de patiënt en het behandelplan hierop aan te passen.
  4. Verbeteren van interne processen door middel van technologie.
  5. Interactieve zorg. Mensen die zich in gebieden met weinig toegang tot zorg bevinden, krijgen door innovaties in M-Health toch de mogelijkheid tot geavanceerde zorg opties.
Reactie plaatsen
Roset Twente Zorg ICT DigiGrip

Gratis e-book
Grip op regionale ICT-huisartsenzorg

Dit complete e-book biedt vele praktische handvaten en inzichten, gebaseerd op  jarenlange ervaring uit onze adviespraktijk en onze kennis van de gangbare standaarden en methodieken.


Over Roset

Roset is een strategisch adviesbureau voor de eerstelijnszorg, de VVT en hun ketenpartners. Dat doen we als consultant, procesregisseur, facilitator, of als projectadviseur met verstand van de zorgsector. Wij hebben een drive om gelijkgestemde en ondernemende zorginnovators, die werken voor - of samenwerken met - de georganiseerde eerstelijn en VVT - te verbinden binnen onze eigen Roset academie