Zorg op afstand

Met zorg op afstand wordt het verlenen van zorg door gebruik te maken van informatie- en communicatietechnologie bedoelt. Een van de vormen van zorg op afstand is domotica. Domotica is het toepassen van elektronica in huis makkelijker te maken, zodat ouderen of mensen met een handicap langer zelfredzaam kunnen blijven. Het gaat hierbij om hulpmiddelen met sensoren en computertechnologie, soms gecombineerd met communicatie met hulpverleners, die zich buitenshuis bevinden. Een andere vorm van domotica is voor de domotica voor de intramurale zorg, zoals verpleeghuizen. Hier ligt het accent op ondersteuning van het 24-uurs toezicht.

Er zijn verschillende vormen van zorg op afstand:
  1. Videocommunicatie of beeldschermzorg: via een beeldscherm is er communicatie tussen de cliënt en de zorgverlener. 
  2. Leefstijlmonitoring met slimme sensortechnologie: woningen waarin een netwerk van sensoren zijn geplaatst, gekoppeld aan een computerprogramma, die het gedrag van een cliënt monitoren. Deze onzichtbare technologie richt zich met name op ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. 
  3. Slimme medicijn dispenser: hierbij wordt op het juiste tijdstip de medicatie aangereikt. De cliënt moet bevestigen dat hij of zij de medicatie uit de dispenser haalt. Hiermee kan op afstand worden gecontroleerd of de medicatie daadwerkelijk de medicatie is gepakt door de cliënt. 
Reactie plaatsen
Roset Twente Zorg ICT DigiGrip

Gratis e-book
Grip op regionale ICT-huisartsenzorg

Dit complete e-book biedt vele praktische handvaten en inzichten, gebaseerd op  jarenlange ervaring uit onze adviespraktijk en onze kennis van de gangbare standaarden en methodieken.


Over Roset

Roset is een strategisch adviesbureau voor de eerstelijnszorg, de VVT en hun ketenpartners. Dat doen we als consultant, procesregisseur, facilitator, of als projectadviseur met verstand van de zorgsector. Wij hebben een drive om gelijkgestemde en ondernemende zorginnovators, die werken voor - of samenwerken met - de georganiseerde eerstelijn en VVT - te verbinden binnen onze eigen Roset academie